Αρχιτεκτονικό γραφείο στα Χανιά

  • TypeInterior
  • LocationChania, Greece
  • Size54m²
  • Year2021
  • StatusCompleted

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται συχνά λόγος για εργασία από το σπίτι, δηλαδή για ενσωμάτωση του χώρου εργασίας μέσα στην κατοικία. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά παρατηρείται και η αντίστροφη τάση, καθώς πολλές εταιρίες διεθνώς αντιμετωπίζουν τα γραφεία τους ως χώρους διαβίωσης για τους εργαζομένους. Μέσα από ένα φιλόξενο και άνετο περιβάλλον, συγκρίσιμο σε πολλά σημεία με αυτό μιας κατοικίας, ο επαγγελματικός χώρος στοχεύει στο να αυξήσει την ευεξία και την παραγωγικότητά του εργαζομένου.
Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα «γραφείου που κατοικείται» χώρος ζωής και εργασίας συγχρόνως.

Περιγραφή

Το σύνολο του χώρου εκπέμπει μια λιτή και συνάμα ζεστή ατμόσφαιρα στην οποία μπορεί ο χρήστης να εργαστεί μόνος ή σε ομάδα.

Το διαμέρισμα επιφάνειας 54τ.μ., πρώην ιατρείο σε πολυκατοικία του 1976 στο κέντρο των Χανίων, διαμορφώθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο δυναμικής 2-4 ατόμων. Το γραφείο διαιρείται σε τέσσερις επιμέρους χώρους: υποδοχή-γραφείο, κυρίως γραφείο, αίθουσα συσκέψεων, κουζίνα με χώρο φαγητού και μικρή βεράντα.
Το σύνολο σχεδόν των επίπλων έχουν σχεδιαστεί από το ίδιο το γραφείο και είναι πρωτότυπα σχέδια κατασκευασμένα στο χέρι από τοπικούς τεχνίτες και δημιουργούς. Στόχος είναι ο ίδιος ο χώρος να εκφράσει την σχεδιαστική φιλοσοφία του γραφείου, που δίνει έμφαση στην αξία της διαχρονικότητας. Χαρακτηριστικό είναι το χειροποίητο κρυστάλλινο διαχωριστικό με βιτρώ από ανάγλυφο γυαλί. Στην αίθουσα συσκέψεων, κεντρικό στοιχείο αποτελεί το χειροποίητο μαρμάρινο οβάλ τραπέζι. Στην υποδοχή, το κάθισμα Georgette χρησιμεύει για την αναμονή.
Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό έχει παίξει η έμπνευση από τη διαχρονική αισθητική του μοντέρνου κινήματος (Le Corbusier, Mondrian , Charlotte Periand , Pierre Jeanneret, κ.α) Πολλά από τα έπιπλα όπως η βιβλιοθήκη και το τραπέζι συσκέψεων είναι σχεδιασμένα βάσει των αναλογιών του Modulor και του αριθμού φ (χρυσή τομή). Κυρίαρχα υλικά είναι το μαύρο μέταλλο, το ξύλο καρυδιάς και το πράσινο μάρμαρο, υλικά πέρα από τον χρόνο, που απαντώνται στην μοντέρνα αρχιτεκτονική τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Το σύνολο του χώρου εκπέμπει μια λιτή και συνάμα ζεστή ατμόσφαιρα στην οποία μπορεί ο χρήστης να εργαστεί μόνος ή σε ομάδα, να εμπνευστεί, να συζητήσει, να δεχτεί πελάτες, να χαλαρώσει. Έτσι επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τον χώρο εργασίας του μέσα από μια καθημερινή εμπειρία ευχάριστη όσο και δημιουργική.