Ανακαίνιση μεσοπολεμικής κατοικίας στα Χανιά

  • ΤύποςΚατοικία
  • ΘέσηΧανιά
  • Επιφάνεια100m²
  • Έτος2021
  • ΠρόοδοςΟλοκληρωμένο

Η κατοικία, αρχικής κατασκευής περί το 1938 βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Χανίων. Ο αρχικός αρχιτέκτονας δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα. Μορφολογικά, οι λιτές προσόψεις παρουσιάζουν τυπικά στοιχεία αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, συνδυασμένα με art deco στοιχεία σφυρήλατου διακόσμου, και άλλες λεπτομέρειες.

Περιγραφή

Η ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020, έγινε με πνεύμα σεβασμού στην ιδιαίτερη ταυτότητα του κτίσματος, ώστε να τονιστεί η μοναδικότητά του, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα.

Το εσωτερικό είναι ψηλοτάβανο, αποτελούμενο από αλληλουχίες χώρων διακριτών χρήσεων, ενώ στο κέντρο της οργάνωσης βρίσκεται η τραπεζαρία, κάτι συχνό στις μεσοαστικές κατοικίες της εποχής. Στο πίσω μέρος διαμορφώνεται η αυλή, ενώ υπάρχει και μικρό αίθριο. Ποικίλα στοιχεία διακόσμου εντοπίζονται εσωτερικά, με κυριότερο τα αυθεντικά πολύχρωμα πλακίδια από τσιμέντο σε όλους τους χώρους, τα περβάζια από χυτό μωσαϊκό και την περίτεχνη τετράφυλλη μεσόπορτα.

Η ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021, έγινε με πνεύμα σεβασμού στην ιδιαίτερη ταυτότητα του κτίσματος, ώστε να τονιστεί η μοναδικότητά του, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αναδιοργάνωση της κάτοψης, με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας στο εσωτερικό αφενός και την λειτουργική βελτίωση των επιμέρους χώρων αφετέρου. Έτσι, στην κατοικία δημιουργήθηκαν τρείς ενότητες, οι χώροι διημέρευσης (χωλ,καθιστικό,τραπεζαρία), οι ιδιωτικοί χώροι (δύο αυτόνομα υπνοδωμάτια με δικά τους λουτρά), καθώς και οι αύλειοι χώροι (αίθριο και αυλή) οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς ιδιωτικότητας.

Νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το τοξωτό άνοιγμα που ενώνει χώλ και καθιστικό, έρχονται σε υφολογική συνέχεια του παλιού, χωρίς η ενσωμάτωσή τους να δημιουργεί παραφωνία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα γνήσια αποκατεστημένα, ή μοντέρνα, στο ίδιο πνεύμα.
Ιδιαίτερο ρόλο αποκτά στο συγκεκριμένο έργο η εσωτερική σκηνογραφία. Η προοπτική έχει χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε ο χώρος να δείχνει μεγαλύτερος. Οι ζωηρές αντιθέσεις υφών και χρωμάτων, που οριοθετούν διαφορετικούς χώρους, δημιουργούν μεταξύ τους ενδιαφέρουσες μεταβάσεις. Έτσι, το εσωτερικό της κατοικίας, για το οποίο το εξωτερικό κέλυφος δεν προϊδεάζει, δημιουργεί έκπληξη στον επισκέπτη με το ιδιαίτερο ύφος του.

Αρχιτέκτονας μελετητής : Γιώργος Κονταξάκης
Συντονισμός έργου: Απόλλων Κατσίβαλης
Κουζίνες, ξύλινες κατασκευές, κουφώματα: Γ. Αλιφιεράκης
Είδη υγιεινής – πλακίδια: Porcelana
Σιδηροκατασκευές: Γ. Γαβριλάκης
Γυψοσανίδες: Κ. Λουράκης
Ελαιοχρωματισμοί: Ν. Τσιρώνης
Έπιπλα, διακοσμητικά: ZairaCollection
Φωτιστικά: illumLightChania
Έργα Τέχνης: RedDGallery (@redd_gallery), MaximosTzortzakis (@maximostzortzakis)
Φωτογραφία: Γ. Αναστασάκης -South space for photography (@southspaceforphotography)
Homestaging-επιμέλεια: Γιώργος Κονταξάκης