Μουσείο της ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα

  • ΤύποςΔιαγωνισμός
  • ΤοποθεσίαΑθήνα
  • Μέγεθος5000m²
  • Έτος2012

Ανασύσταση του χαμένου φυσικού τοπίου
Η θέση του μουσείου βρίσκεται σε κομβικό σημείο στον ιστό της πόλης ανάμεσα σε σημαντικά τοπόσημα όπως οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, ο λόφος του Αρδηττού και ο ιερός βράχος της Ακρόπολης. Από το σημείο αυτό διέρχεται επίσης η κοίτη του Ιλισσού που σήμερα έχει καλυφθεί από το οδικό δίκτυο.

Περιγραφή

Το κτίριο δημιουργεί χώρους πολιτισμού και αστικής ζωής ενώ παράλληλα επιστρέφει στην πόλη μέρος από το τραυματισμένο φυσικό περιβάλλον της.

Το κτίριο έχει χρήση μουσείου στο εσωτερικό του, το οποίο διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του δρόμου, ενώ η ανώτερη στάθμη του διαμορφώνεται σε βατό δώμα με φυτεύσεις και χρήση πάρκου – πράσινου εξώστη.
Οι χώροι του μουσείου περιλαμβάνουν εκθεσιακούς χώρους, χώρους συνεδριάσεων, υποσκαφα αίθρια, καθώς και χώρο όπου θα φιλοξενείται η εστία της Ολυμπιακής Φλόγας.
Σε μια πυκνοκατοιμκημένη πόλη όπως η Αθήνα, ένα τέτοιο κτίριο προσφέρει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του αστικού χώρου για υποδομές πολιτισμικού ενδιαφέροντος και παράλληλα ανασύστασης του αλλοιωμένου από την αναξέλεγκτη δόμηση φυσικού αναγλύφου.
Η πρόταση πέρα από την κτιριακή κλίμακα προσβλέπει στο να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο αναπλάσεων που θα μεταμορφώσουν τη φυσιογνωμία της πόλης μέσα από μια αλληλουχία χώρων πρασίνου, αναψυχής και ήπιας κυκλοφορίας.